Obavijest – Federalni zavod za zapošljavanje najavio nove javne pozive

SARAJEVO, 18. veljače (FENA) – Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) danas je predstavio dva programa zapošljavanja za 2020. godinu. Riječ o Programu sufinanciranja zapošljavanja 2020. te o Programu sufinaciranja samozapošljavanja Start Up.
Javni poziv za sudjelovanje u oba programa bit će objavljen 28. veljače na web stranici FZZZ (www.fzzz.ba), a osam dana ranije bit će dostupni tekstovi programa kako bi se potencijalni korisnici mogli informirati.

Za mjere aktivne politike za zapošljavanje u 2020. godini osigurano je 66 milijuna KM, a planirano je da ovim sredstvima, koje je u potpunosti osigurao FZZZ, bude obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba.
– Riječ je primarnim programima koje mi već godinama financiramo. Ukupna vrijednost Programa sufinanciranja zapošljavanja 2020. je nešto veća od 51 milijun KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 13.000 osoba. Ciljne skupine su mladi, žene, osobe starosti do 35 godina sa radnim iskustvom, zatim osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacije, te demobilizirani branitelji – rekao je rukovoditelj odjela za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ Haris Huskić.
Ciljna grupa Programa sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2020 su osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stupanj obrazovanja i starosnu dob, a koji će se nakon prijave na javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

– Za realizaciju ovog Programa predviđena su sredstva u iznosu od 14 milijuna KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH – dodao je.
Javni poziv će se istovremeno objaviti u svim županijama, a bit će otvoren tri radna dana od 8 do 16 sati, a aplikacije će se moći podnositi putem linka na web stranici FZZZ.

U osvrtu za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u 2019. godini, realizirane u suradnji s županijskim službama za zapošljavanje, predstavnici FZZZ-a su rekli da su zadovoljni, te da je u prošloj godini obuhvaćeno više od 13.000 osoba, ali da je proces potpisivanja ugovora još uvijek u toku te da će broj osoba biti veći.

Pozivamo potencijalne korisnike da se prije objave javnih poziva upoznaju sa predmetnim programima koji su dostupni u nastavku:

Program sufinanciranja zapošljavanja 2020

Program sufinanciranja samozapošljavanja – START UP 2020

Posebno je naglasiti da se svi poslodavci prije objave javnih poziva prethodno moraju registrirati na web stranici Zavoda (www.fzzz.ba).